Fifty Sixty Podcast jakso 2: Tulevaisuustutkija Ilkka Halava - ilmiö nimeltä urheilu.

Mikä on urheilun paikka tulevaisuuden yhteiskunnassa?

Miten käy huippu-urheilun yhteiskunnassa, jossa lahjakkaimmat nuoret joutuvat parhaassa iässä valitsemaan urheilu-uran ja työelämän välillä? Entä onko fyysisellä kyvykkyydellä enää merkitystä, kun sosiaalinen media ja deittisovellukset haravoivat potentiaaliset kumppanit puolestamme, ja ruokalähetti tuo ruuan muutamalla klikkauksella kotiovelle?

Tulevaisuudentutkija ja yritysvalmentaja Ilkka Halava avaa nykyurheilun ongelmia uudessa FiftySixty-podcastissa. Oman osansa saavat niin suomalainen menestyskulttuuri, päätöksentekijät kuin omaan napaansa tuijottavat urheilusponsoritkin.

“Urheilusta on tullut yhä vahvemmin viihteen kategoria. Viihdekoneisto korostaa urheilijan julkista arvostusta ja sitä, kuinka hienolla autolla urheilija ajaa. Pienemmässä roolissa on se, haluatko kehittyä lajissa mahdollisimman hyväksi”, Halava havainnollistaa.

Sosiaalinen media ja palvelusovellukset kuoliniskuja urheilulle? 

Halava näkee, että urheiluseurat ovat hukanneet identiteettinsä liialliseen menestysajatteluun, jossa urheilija nähdään pikemminkin kulueränä. Urheilu on irtaantunut perimmäisestä tarkoituksestaan. 

“Esimerkiksi urheiluseurojen tulisi pohtia tarkoitustaan historiasta löytyvien peruskysymysten kautta. Miten esimerkiksi nuorille voidaan urheiluseuroissa tarjota luonnollisia kohtaamispaikkoja? Rahan ja menestyksen tavoittelu eivät luo kestävää pohjaa urheilulle.” 

Ihmisen lajikehityksessä fyysistä kyvykkyyttä on tarvittu esimerkiksi ravinnon hankinnassa ja parinmuodostuksessa, ja modernin yhteiskunnan kehityksessä urheilu on aina kietoutunut osaksi ihmiselämän keskeisiä toimintoja. Entä nyt, kun Tinder haravoi potentiaaliset kumppanit puolestamme, ja ruokalähetti tuo ruuan muutamalla klikkauksella kotiovelle?

Urheilun keskeinen tarkoitus on läpi historian ollut ihmisten vuorovaikutuksen lisääminen esimerkiksi paikallistasolla. 

“Ministeriöiden on turha tehdä ylätason linjauksia siitä, missä urheilussa nähdään kansainvälistä menestyspotentiaalia, jos urheilulle ei synny syvempää merkitystä paikallistasolla.”

 

Urheilu ja kulttuuri kärkeen kaupungeissa

Myös kaupunkikehitys linkittyy olennaisesti urheilun tulevaisuuteen. Halavan mukaan kaupunkien menestystä mitataan niiden kyvyssä luoda ihmisten välistä kommunikaatiota. Kauppakeskusten rakentamisen sijaan kaupunkien pitäisikin panostaa urheilu- ja kulttuuriareenojen rakentamiseen 

“Kaupungin tarkoitus ei ole rakentaa kauppakeskuksia, verkko tekee sen paljon paremmin joka tapauksessa. Sen sijaan kaupunkien keskeinen tehtävä on pitää huolta, että kaupungissa kohdataan tarpeeksi paljon. Kauppakeskusten jälkeen kulttuuri- ja urheilutapahtumat ovat kaupungin ydintä”, Halava kertoo.

Yhtenä oireena vääristyneestä ajattelusta Halava nostaa jääkiekon sponsorit, jotka tukevat omaa joukkuettaan rahallisesti sen mukaan, miten se sattuu menestymään.

 “Tietyn profiilin katsojat katoavat jääkiekkokatsomoista, jos joukkue ei voita tarpeeksi. Tälle porukalle oman brändin vahvistaminen urheilumenestyksen kautta on tärkeämpää, kuin joukkueen kanssa yhdessä eläminen. Toivoisinkin, että Suomessa menestysrakkaus korvattaisiin urheilurakkaudella”, Halava summaa.

Kuuntele uusi FiftySixty-podcast tästä linkistä.

FiftySixty

Fifty Sixty on podcast joka käsittelee syvällisesti suomalaista urheilumaailmaa, erityisesti urheilijoiden ammatissaan kohtaamia haasteita ja mahdollisuuksia. Podcast pyrkii tuomaan näkyväksi rehellisesti urheilijan ammatin monimuotoisuuden ja innostamaan keskustelua muutoksista. Podcastin pohjalla on oletus siitä, että urheilijan ammatti on monesti fiftysixty - sukellus tuntemattomaan.

Edellinen
Edellinen

Fifty Sixty Podcast jakso 3: KauppiTwins - maailman parhaiden salibandypelaajien palapeli.

Seuraava
Seuraava

Fifty Sixty Podcast jakso 1: Sukellus suomalaiseen urheilumaailmaan